Madurodam Marketing: Nederland in het klein

Madurodam marketing: Nederland in het kleinBij menig toerist zijn ‘Klein Venetië’ en ‘Klein Zwitserland’ niet onbekend. Maar bestaat er ook zoiets als ‘Klein Nederland’ in Nederland? Wij vroegen het ons af: Welke gemeente heeft de meest Nederlandse samenstelling van consumenten en vormt als het ware een marketing Madurodam? Het diagram hieronder toont de procentuele verdeling in Nederland op basis van onze Whize data. Zo bestaat Nederland uit onder andere 10,5% Jonge Digitalen, 6,1% Modale Koopgezinnen en 9,9% Vergrijsde Eenvoud. Welke gemeente komt het dichtst in de buurt van deze verdeling? Doe een gokje voor je verder leest!

Whize_diagram_gemiddelde_gemeente.pngProcentuele verdeling van de segmenten op basis van de 7.7 miljoen Nederlandse huishoudens

We berekenden voor elk van de 380 Nederlandse gemeenten de GINI-coëfficiënt als afwijkingsmaat. Een lage GINI-coëfficiënt wijst op een sterke gelijkenis tussen de consumentenverdeling van die gemeente en die van Nederland, een hoge GINI-coëfficiënt daarentegen wijst op een sterke afwijking tussen die gemeente en Nederland. De GINI-scores variëren van 12 (grootste gelijkenis) tot 74 (grootste afwijking).

De meest Nederlandse consumentengemeente staat bekend om een paleis en bezit sinds 2017 een eigen kaas. Het gaat natuurlijk om… Apeldoorn. Als stad in een landelijke omgeving zonder universiteit blijkt Apeldoorn een goede mix van stedelijk en landelijk, jong en oud, rijk en arm. Alleen de Stedelijke Balanceerders zijn sterk ondervertegenwoordigd: Dit type consument beslaat 3,3% van Nederland en komt in Apeldoorn slechts in 0,2% voor.

De 10 meest gelijkende gemeenten

Ben je benieuwd naar de kop en de staart van de 380 Nederlandse gemeenten? Hieronder vind je de top 10 van meest gelijkende en meest afwijkende gemeenten. Bij de meest gelijkende gemeenten valt het op dat deze vooral voorkomen in de oostelijke provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe (Apeldoorn, Ede, Meppel, Oldenzaal en Deventer) ofwel in Noord-Brabant (Boxtel, Uden, Oosterhout en Geldrop-Mierlo). Van de meest afwijkende gemeenten bevindt de helft zich in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland (Laren, Amsterdam, Bloemendaal, ’s-Gravenhage en Wassenaar) en is de afwijking bij vier gemeenten te wijten aan een sterke oververtegenwoordiging van de Elitaire Topklasse (Segment K: Rozendaal, Laren, Bloemendaal en Wassenaar). Grote steden wijken doorgaans af van de verdeling van Nederland omdat Stedelijke Balanceerders (Segment B) en Goed Stadsleven (Segment D) daar bovengemiddeld sterk vertegenwoordigd zijn.

top-tien-meest-gemiddelde-gemeente.png

En hoe zit het met mijn gemeente?

Hoe “Nederlands” is nu eigenlijk jouw eigen gemeente? In het interactieve dashboard bekijk je de situatie in jouw gemeente. We zijn erg benieuwd wat jij 'ziet' vanuit jouw perspectief. Stuur ons gerust een reactie!

 

Bekijk hier het dashboard


Deze analyse is gemaakt op basis van ons segmentatiemodel en onze Whize data

Meer artikelen