Nederland groeit en vergrijst

Nederland groeit en vergrijst

Dat Nederland continu in beweging is, zien we uiteraard ook terug in onze data. Onze consumentenindeling wordt continu bijgewerkt door middel van onze kwartaal updates. Maar zo elke 6 jaar worden de doelgroepsegmenten herbouwd, zodat deze nog beter aansluiten op de huidige samenleving. Het aantal huishoudens is gegroeid en de verdeling daarvan is veranderd.

Zo is het totaal aantal huishoudens in 2018 met ruim 4,6% gestegen ten opzichte van 2012. Door het groeiend aantal alleenstaanden is de gemiddelde huishoudgrootte van gemiddeld 2,2 personen per huishouden gedaald naar 2,15 personen.

tabel-aantal-huishoudens

Vergrijzing

Ons land vergrijst en dat is duidelijk terug te zien in de data. In het jaar 2000 was het aantal inwoners van 65 tot 80 jaar ruim 1,6 miljoen. In 2012 waren dat er 2 miljoen en in 2018 is dat aantal gestegen naar ruim 2,4 miljoen. Het aantal inwoners van 80 jaar en ouder is ten opzichte van 2012 met 13% gestegen. De oudere van nu gedraagt zich ook niet meer als de oudere van vroeger. We zien nu grote verschillen tussen de verschillende ouderen segmenten.

tabel-leeftijd

Samenstelling

Het CBS gepubliceerde onlangs ook al dat Nederlanders steeds ouder en langer gezond zijn en dat 25-plussers steeds langer thuis wonen. Ook in onze data zien wij inderdaad ruim 300.000 huishoudens waar een 25-plusser nog bij de ouders woont. Het Parool berichtte recent dat steeds meer baby’s geboren worden in een éénouder gezin en wij vinden in onze data ruim 500.000 éénouder gezinnen, waarvan ruim 150.000 met kinderen jonger dan 5 jaar. 

Nieuwe generatie segmenten

Het groeiend aantal huishoudens en de samenstelling daarvan is slechts een onderdeel van onze consumentenindeling. Ook bijvoorbeeld huizenprijzen, bestedingen en interesses zijn veranderd. Met al deze aspecten wordt rekening gehouden met het opnieuw indelen en beschrijven van de vernieuwde doelgroepsegmenten.

Heb je vragen over de vernieuwde doelgroepsegmentatie?
Neem gerust contact met ons op!

Neem contact met ons op

Meer artikelen