Retail moet naar de dokter!

whooz-data-dokter.png

De laatste tijd heb ik veel mensen gesproken die door de griep geveld zijn geweest, kennelijk heerst er iets. Opvallend bij zieke mensen is dat ze geen contact willen met anderen, niet openstaan voor advies en alleen noodgedwongen veranderen wanneer de (huis) arts dit voorschrijft. 

Ik zag hier een parallel met de retail markt van de afgelopen jaren. Ook de afgelopen weken gingen er weer enkele naar de faillissementsbank. Veel retailers zitten al jaren gebukt te wachten tot de crisis overwaait en komen erachter dat dit niet het geval is.

Het is ook geen crisis meer maar een blijvende marktverandering. Wat doe je dan? Blijf je bukken of pas je je aan?

Landelijke retailers omgevallen door griep

Ga je zitten wachten tot je business aantrekt of erken je dat je ziek bent en ga je naar de dokter voor advies? In de afgelopen jaren zijn meer dan 30 landelijke retailers omgevallen door die griep, best een aantal om aan te nemen dat die griepepidemie niet zomaar overwaait….van Etam tot V&D, van Halfords tot McIntosh en van Free Record Shop tot aan Vogele; namen die er tientallen zo niet honderden jaren toe deden.

Nederland heeft ongeveer 1000 retail ketens, groot en klein en telt daarnaast tienduizenden zelfstandig winkeliers die allemaal min of meer door deze blijvende markt verandering op scherp gezet zijn.

We zien nu steeds meer winkels verdwijnen, zowel grote retailers als kleinere spelers. De belangrijkste reden waarom die retailers omvallen, is omdat zij niet snel genoeg hebben onderkend hoe de wereld is veranderd en hoe zij hadden moeten mee veranderen. Het op intelligente wijze verwerken van informatie uit Big Data is de beste manier om die veranderingen te herkennen en te bepalen wat dit voor jou als retailer kan betekenen.

Maar naar welke dokter moet je dan gaan? Consultancy clubs met dikke rapporten en navenante rekeningen of jonge internetgoeroes die niets snappen van de oude retail wetten?

Het recept

Ik zeg: ga naar de Data Dokter. ’t Recept?

  • Doe een sanity check op je data huishouden
  • Zoek een dokter die data in zijn DNA heeft, die weet waar hij over praat 
  • Check of hij andere zieken ook heeft geholpen 
  • Volg zijn recept op, slik het middel dat hij voorschrijft en kijk of je je beter voelt (doe een Proof of Concept)
  • Gebruik meer van het recept als het werkt, gooi het weg als niet werkt en zoek een nieuwe dokter

De wereld is sneller geworden door internet, zorg dat jij ook sneller besluit en schakelt, dat redt levens!

 Ook een afspraak maken met de Data Dokter?

  Stuur ons een bericht

Meer artikelen