SEGMENT K

Elitaire Topklasse

Whize Segment K - Elitaire Topklasse
"Ik heb mijn bedrijf verkocht op het hoogtepunt en sindsdien rentenier ik samen met mijn vrouw. We genieten er goed van."

Deze groep mensen behoren tot de Elitaire Topklasse. Ze bezitten de mooiste, vaak vrijstaande woningen in dure gemeenten als Laren, Bloemendaal en Wassenaar. Soms is het vermogen al jaren in de familie, vaak is er zelf ook hard voor gewerkt. Ze blijven graag op de hoogte van het (beurs)nieuws en ontspannen daarnaast op de golfbaan, de hockeyclub en in de haven waar de zeilboot ligt. Ze gaan geregeld uit eten en boeken ook vaak dure vakanties in het buitenland.

Elitaire Topklasse

Menno (65) had jaren een succesvolle beleggingsmaatschappij en heeft daar zelf ook de vruchten van geplukt. “Ik heb mijn bedrijf verkocht op het hoogtepunt en sindsdien rentenier ik samen met mijn vrouw. We hebben een mooie vrijstaande woning die inmiddels is afbetaald, dus we genieten er samen goed van. We gaan geregeld uit eten en boeken ook veel weekendjes weg. We denken nu na over de aanschaf van een vakantiehuis aan het water, zodat we een vaste plek hebben waar we soms een weekend naartoe kunnen. Dat is ook leuk voor de kinderen en een goede investering voor later. Ik kan mijn oude vak niet helemaal loslaten, merk ik. Ik blijf me dagelijks verdiepen in de beurs en spit het Financieele Dagblad volledig uit. Ik heb onlangs zelfs een tablet gekocht, zodat ik ook op vakantie altijd het laatste nieuws dichtbij heb.”

Demografische kenmerken

De Elitaire Topklasse bestaat vooral uit getrouwde stellen vanaf 45 jaar, waarvan de kinderen nog thuis wonen of al uit huis zijn. De kinderen die nog thuis wonen, zijn meestal ouder dan 13 jaar. De naam zegt het eigenlijk al: de Elitaire Topklasse behoort tot de hoogste sociale klasse. Ze zijn universitair geschoold en runnen een succesvol bedrijf, zijn leidinggevende of genieten inmiddels van hun pensioen. Ze bezitten vaak twee auto’s.

De Elitaire Topklasse is te vinden in de bekende duurdere gemeenten van Nederland, zoals Laren, Bloemendaal, Rozendaal, Wassenaar en Blaricum. Hier bezitten ze een vrijstaande koopwoning of huren ze een vrijstaande woning via een particulier. Op deze dure woningen van minimaal 136 m² rust positieve overwaarde. De bouwstijl is vaak van voor 1944 of anders vanaf 2000 en de woningen staan op grote, groene percelen. Een klein winkelcentrum ligt niet direct in de buurt, een groot winkelcentrum juist wel. Scholen liggen op loopafstand.

Lifestyle

De mensen van de Elitaire Topklasse boeken graag dure zomervakanties en luxe skivakanties. Ook eten ze geregeld in een goed restaurant. Ze dragen kleding van Hugo Boss en Ralph Lauren en schoenen van bijvoorbeeld Floris van Bommel. De Elitaire Topklasse besteedt ook veel aan verzorging en boodschappen. Ze hebben in de koeling altijd een fles champagne staan. Om hun vermogen zo goed mogelijk te beheren, hebben ze veel interesse in financiën en de beurs. Daarnaast bezoeken ze geregeld een klassiek concert. Ze houden ook van antiek en kunst, gaan zeilen met hun boot, spelen golf met (voormalig) zakenpartners of moedigen kinderen aan op het hockeyveld. Verder blijven ze graag uitstekend op de hoogte van wat in de wereld gebeurt. Gelezen dagbladen en tijdschriften zijn NRC Handelsblad, Het Financieele Dagblad en bijvoorbeeld Quote. Televisie en radio zijn minder in trek. Als ze een keer televisie kijken, dan zijn het meestal de publieke zenders. Qua radio zijn Classic FM en BNR Nieuwsradio favoriet. Op internet bekijken ze vooral LinkedIn of bijvoorbeeld financiële websites.

Mentaliteit

Ze genieten van het actieve en luxe leven dat ze leiden. De Elitaire Topklasse hecht waarde aan sociale status en beseft goed dat ze bovenaan de sociale ladder staan. Dit dragen ze ook uit. Tegelijkertijd hebben ze het intellect om te beseffen dat niet alles daarom draait. Ze hopen op het eind van hun leven dan ook tevreden terug te kunnen kijken.

Subsegment

Segment K % Subsegment Beschrijving %
Elitaire Topklasse    3,9 K37 Stadse Elite 0,7
K38 Florerende Gezinnen 1,0
K39 Gefortuneerde Gevorderden 1,8
K40 Statige Exclusiviteit 0,4


Overige Whize Segmenten

A - Jonge Digitalen F - Kind en Carrière K - Elitaire Topklasse
B - Stedelijke Balanceerders G - Sociale Huurders L - Landelijk Leven
C - Samen Starten H - Rijpe Middenklasse M - Welverdiend Genieten
D - Goed Stadsleven I - Vrijheid en Ruimte N - Vergrijsde Eenvoud
E - Modale Koopgezinnen J - Gouden Rand