SEGMENT L

Landelijk Leven

Whize Segment L - Landelijk Leven
"De rust, de ruimte, de geur, de natuur... Het landelijk leven biedt voor mij het échte thuisgevoel."

Ze wonen in mooie vrijstaande woningen, in zeer landelijke gemeenten zoals Sint Anthonis en Westerveld. Omringd door weilanden met koeien en kassen in de buurt. Het zijn de senioren en oudere agrarische gezinnen van Landelijk Leven. Ze wonen hier overigens al jaren; ze zijn in de omgeving opgegroeid en het is ’ons kent ons’. Bovendien zijn ze vaak agrariër van beroep (geweest. Daarnaast zoekt een deel van het Landelijk Leven juist bewust de rust en vrijheid op, zonder betrokken te zijn bij de dagelijkse agrarische activiteiten.

Landelijk Leven

Aletta (62) woont al haar hele leven in een landelijke omgeving. “Ik zou nooit meer anders willen. De rust, de ruimte, de geur, de natuur. Dat is voor mij het echte thuisgevoel. We wonen ook al meer dan dertig jaar in dit huis; waarom iets veranderen als het goed is? Mijn zoon en dochter hebben alle ruimte, zowel binnen als buiten, en mijn man en ik hebben geen aanvullende wensen. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om naar de stad te verhuizen. Nooit! Onze woonlasten zijn laag en ik vind het ook zo fijn dat hier bijvoorbeeld nooit de voordeur op slot hoeft. We kennen iedereen in de buurt, zelfs de postbode bij naam. Nee hoor, hier wonen we goed. Wel gaan we eens per jaar met de camper op weg, maar ook dan kiezen we altijd voor een stek met die kenmerkende rust, ruimte, geur en natuur.”

Demografische kenmerken

De mensen van Landelijk Leven zijn getrouwd en gemiddeld 55 jaar en ouder. Meestal hebben ze geen thuiswonende kinderen meer of anders zijn zij 6 jaar of ouder. Soms zijn er al kleinkinderen. Hun inkomen varieert van modaal tot zeer hoog. De opleiding verschilt ook, maar een groot deel is hoog of universitair opgeleid. Vaak zijn ze agrariër van beroep (geweest); sommigen zijn al met pensioen. Ze behoren vaak tot de hogere sociale klassen in Nederland. Voor de deur staat vaak één auto, in veel gevallen zelfs twee auto’s. Van een kredietrisico is nauwelijks sprake.

De mensen van Landelijk Leven hebben vaak schitterend uitzicht op de weilanden vanuit hun vrijstaande woning (meestal gebouwd voor 1944). Ze wonen dan ook in natuurrijke gemeenten als Sint Anthonis, Westerveld, Baarle-Nassau, De Wolden en Terschelling. Hier wonen ze overigens al lange tijd; het huis is ruim genoeg (groter dan 136 m²). Vaak hebben of hadden ze ook een bedrijf aan huis. In de meeste gevallen is het huis eigendom (positieve overwaarde). Grote winkelcentra zijn hier niet in de buurt en dat geldt ook voor scholen en snelwegen.

Lifestyle

Dit segment geniet volop van de natuurrijke omgeving. Lekker tuinieren, met de honden wandelen of met de elektrische fiets tochten maken. Daarnaast bezoeken ze af en toe een beurs, zoals de Libelle Zomerweek. Ze zijn actief in belangengroepen en dan het liefst in een bestuurlijke functie. Ze bellen nog met een vaste telefoon thuis. Ook als het om eten en drinken gaat, zijn ze vrij traditioneel. ’s Ochtends eten ze graag roggebrood met kaas en ’s middags een kop soep. Ze doneren een deel van hun geld aan goede doelen, bijvoorbeeld het Reumafonds. Gaan ze op vakantie, dan gaat de camper mee. Dicht bij de natuur, dat is belangrijk voor ze. De interesse in natuur blijkt ook uit hun voorliefde voor tijdschriften, zoals Landleven en bijvoorbeeld FietsActief. Gelezen dagbladen zijn vooral de regionale varianten. Als de radio aanstaat, is die eveneens meestal afgestemd op een regionale zender. Internet is nauwelijks interessant.

Mentaliteit

Ze genieten van de rust en veiligheid in de landelijke gemeenten. Dit geeft ze een beschermd gevoel. Ze zijn zorgzaam ingesteld en betrokken bij de maatschappij. Ze weten wat het leven inhoudt en kunnen vergevingsgezind optreden. Ze zijn ook nuchter: wat je ziet, is wat je krijgt.

Subsegmenten

Segment L % Subsegmenten Beschrijving %
Landelijk Leven    6,5 L41 Eigentijdse Agrariërs 0,3
L42 Rurale Tienergezinnen 1,8
L43 Landelijke Vrijheidszoekers 0,8
L44 Voldaan Buitenleven 3,6


Overige Whize Segmenten

A - Jonge Digitalen F - Kind en Carrière K - Elitaire Topklasse
B - Stedelijke Balanceerders G - Sociale Huurders L - Landelijk Leven
C - Samen Starten H - Rijpe Middenklasse M - Welverdiend Genieten
D - Goed Stadsleven I - Vrijheid en Ruimte N - Vergrijsde Eenvoud
E - Modale Koopgezinnen J - Gouden Rand