SEGMENT C

Samen Starten

Whize Segment C - Samen Starten
"We hebben het nu niet breed, maar we hebben elkaar. Dat is het belangrijkst."

Ze staan redelijk eenvoudig in het leven, de mensen van Samen Starten. Ze leerden elkaar op jonge leeftijd kennen, zijn gaan samenwonen en leiden nu een eenvoudig leven. Hij, vrachtwagenchauffeur van beroep, kan maar geen vaste baan vinden. Zij, hulp in de huishouding, heeft dankzij een briefje bij de Dirk nu een paar adresjes waar ze eens in de week kan schoonmaken. Veel hebben ze niet om handen, daar hebben ze simpelweg de middelen niet voor.

Samen Starten

Marissa is 27 jaar en woont samen met haar even oude vriend Wesley. Ze hebben een zoontje van net één jaar. Marissa werkt als huishoudelijke hulp en draagt daarmee wat bij aan het inkomen, dat overigens niet hoog is. Wesley zit namelijk momenteel even zonder werk: zijn baantje bij de hovenier is gestopt. “We hebben het nu niet breed, maar we hebben elkaar. Dat is het belangrijkst. Spullen voor mijn zoontje krijg ik meestal gratis via mensen uit de buurt die uit de kleine kinderen zijn. Dat is wel fijn, want je gunt hem toch het beste. Ach, we hebben het goed zo. Het enige wat ik jammer vind, is dat we eigenlijk nooit op reis gaan. Een dagje naar Avonturenpark Hellendoorn is het hoogtepunt van de vakantie.”

Demografische kenmerken

De mensen van Samen Starten zijn circa 25 tot 45 jaar. Ze wonen meestal samen (al dan niet getrouwd) of zijn alweer uit elkaar. Soms hebben ze kinderen (0 tot 19 jaar). Het opleidingsniveau is laag en daar is hun financiële situatie ook naar. Ze bevinden zich in de lagere sociale klassen en hebben soms geen auto voor de deur staan. Een relatief groot aantal van hen werkt momenteel niet of hooguit part-time. Maar ook al hebben ze weinig middelen, ze geven het toch graag uit. Ze schromen er niet voor één of meerdere leningen af te sluiten.

Ze wonen vaak in een eenvoudig rijtjeshuis (circa 90 tot 135 m²) in een middelgrote gemeente, zoals Lelystad, Leerdam, Wageningen, Eindhoven en Helmond. De meeste mensen van Samen Starten huren de woning en daarom is niet extra veel zorg besteed aan de keuken of bijvoorbeeld de badkamer. In de woonkamer staat het basismeubilair, opgeleukt met beeldjes in de vensterbank, foto’s aan de muur en een weliswaar grote televisie. De naoorlogse wijken zijn niet heel dichtbevolkt; ze zijn redelijk ruim en met groenvoorzieningen opgezet. Er zijn plantsoenen, kleine speeltuinen en wat winkels voor dagelijkse boodschappen.

Lifestyle

Tijdens het winkelen zijn de mensen van Samen Starten overigens vooral geïnteresseerd in de huismerken.Zeker als het gaat om luiers, koekjes en pakjes drinken voor de kinderen. Winkels die ze ook bezoeken, zijn onder meer Bristol en Euroland. Verder vinden ze het leuk om catalogi door te bladeren en te kijken naar kleding, elektronische artikelen en huishoudelijk producten. Af en toe valt een magazine op de deurmat: bijvoorbeeld Voetbal International, Party en Girlz!. De interesse in radio en televisie is een stuk hoger. Zo staan de zenders Disney en Nickelodeon regelmatig aan. Internet gebruiken ze vooral voor het zoeken van contact, chatten en het reageren op blogs.

Mentaliteit

Het segment Samen Starten is simpel van geest: het opleidingsniveau is niet hoog, maar het ambitieniveau ook niet. Zoals het nu gaat, is het goed. Anders zouden ze wel moeite doen om het leven nog wat aangenamer te maken. Soms blijft het wel kriebelen om wat meer geld uit te geven, maar daar hebben ze dan zo hun eigen maatregelen voor. Ze voorzien geen problemen als ze geld lenen om het leven wat gezelliger of leuker te maken.

Subsegmenten

Segment C % Subsegment Beschrijving %
Samen Starten   6,6 C08 Rijtjes Starters 2,8
C09 Samen Rondkomen 1,3
C10 Modale Dorpshuurders 2,5


Overige Whize Segmenten

A - Jonge Digitalen F - Kind en Carrière K - Elitaire Topklasse
B - Stedelijke Balanceerders G - Sociale Huurders L - Landelijk Leven
C - Samen Starten H - Rijpe Middenklasse M - Welverdiend Genieten
D - Goed Stadsleven I - Vrijheid en Ruimte N - Vergrijsde Eenvoud
E - Modale Koopgezinnen J - Gouden Rand