SEGMENT G

Sociale Huurders

Whize Segment G - Sociale Huurders
"Ik ben wel blij met mijn sociale huurwoning. Ik heb het niet breed, maar wel een dak boven mijn hoofd."

De Sociale Huurders zijn alleenstaanden of stellen van middelbare leeftijd, die een eenvoudige woning van een woningcorporatie huren. Ze zijn laag opgeleid, een groot deel werkt niet (meer) of anders part-time. Ze hebben het niet breed. De dagelijkse sores bestaan uit het rondkomen, het huis schoonmaken, de hond uitlaten en wat boodschappen doen. Verder hebben ze niet veel omhanden op wat sociale contacten na.

Sociale Huurders

Gerrit (46) woont al twintig jaar in een huurappartement in een hoge toren, op honderd meter afstand van een centraal station. ’s Ochtends gaat hij met de bus naar zijn werk, hij werkt part-time in de catering bij een groot bedrijf. “Soms maak ik in de avonduren nog kantoren schoon, hier vlakbij. Alles om een centje bij te verdienen. Ik krijg gelukkig ook een paar tegemoetkomingen, want anders zou ik het niet redden met de huur en boodschappen. Heel soms lukt het me om iets opzij te zetten, maar meestal moet ik dat snel weer gebruiken voor een nooduitgave. Laatst begaf mijn wasmachine het en helaas kan ik daarvoor niet bij de woningcorporatie aankloppen. Dat is wel fijn met andere onderhoudszaken! Maar goed, ik red me. Ik ben allang blij dat ik niet zoals mijn buurvrouw een hernia heb. Die zit al jaren thuis en heeft alleen een bijstandsuitkering.”

Demografische kenmerken

De Sociale Huurders hebben een middelbare leeftijd (45 tot 65 jaar). Ze zijn vaak alleenstaand. Kinderen zijn er niet of anders zijn zij minimaal 20 jaar oud. Ze zijn laagopgeleid, een enkele keer middelbaar. Vaak zitten de Sociale Huurders werkloos thuis (bijstand/ arbeidsongeschikt) of zijn ze met de VUT. Soms werken ze part-time, zoals in de bediening of in een fabriek. Als ze een auto hebben, is deze uit het lagere segment. De Sociale Huurders behoren tot de lagere sociale klassen.

Ze wonen in simpele huurwoningen in de goedkopere randgemeenten van grote steden, zoals Zoetermeer, Westervoort, Vlaardingen, Maassluis en Capelle aan den IJssel. Hier huren ze van een corporatie een appartement of rijtjeswoning (meestal maximaal 90 m²). De woning is vaak tussen 1945 en 1989 gebouwd en sindsdien is alleen het standaard onderhoud uitgevoerd. De voorzieningen zijn dan ook niet modern, maar het voldoet. Voor de ramen hangt vaak vitrage, binnen is het eenvoudig ingericht en met schilderijtjes en kleedjes opgeleukt.

Lifestyle

Het dagelijks leven van de Sociale Huurders is eenvoudig. Ze gaan ’s ochtends naar het werk of doen boodschappen bij Aldi bijvoorbeeld. Bij thuiskomst maken ze wat schoon, zetten ze de televisie aan voor hun favoriete soap en drinken ze een kop koffie. Ook brengen ze veel tijd met hun huisdier door, die ze als gelijkwaardig gezinslid beschouwen.Vaak een kat of hond. Eens in de zoveel tijd gaan ze naar familie. Als ze voldoende opzij kunnen leggen, gaan ze ook eens in de paar jaar op een goedkope vakantie naar Griekenland. De Sociale Huurders zijn over het algemeen niet geïnteresseerd in het landelijke nieuws. Wel vinden ze het leuk om wat tijdschriften te lezen, thuis of bij de kapper. Bijvoorbeeld de Vriendin. De radio staat vaak aan – meestal op een regionale zender. Ook kijken ze vaak televisie, soms meer dan zes uur per dag. Internet is aan deze doelgroep niet echt besteed.

Mentaliteit

De Sociale Huurders staan behoudend in het leven: eenvoudig en ongecompliceerd. Ze zouden willen dat iedereen gelijk was en ook zo werd behandeld, maar merken in de praktijk dat dit niet altijd zo is. Ze geloven weliswaar in het verrichten van je taken, maar zijn daar zelf niet altijd toe in staat. Dat vinden ze wel eens jammer. Toch staan ze redelijk positief in het leven. Het is gewoon niet anders.

Subsegmenten

Segment G % Subsegmenten Beschrijving %
Sociale Huurders   8,1 G23 Stedelijke Middelmaat 1,7
G24 Modale Arbeiders 2,7
G25 Karig Prepensioen 3,7


Overige Whize Segmenten

A - Jonge Digitalen F - Kind en Carrière K - Elitaire Topklasse
B - Stedelijke Balanceerders G - Sociale Huurders L - Landelijk Leven
C - Samen Starten H - Rijpe Middenklasse M - Welverdiend Genieten
D - Goed Stadsleven I - Vrijheid en Ruimte N - Vergrijsde Eenvoud
E - Modale Koopgezinnen J - Gouden Rand