SEGMENT B

Stedelijke Balanceerders

Whize Segment B - Stedelijke Balanceerders
"Wie weet kan ik nog eens samen met mijn vriendin naar het centrum van Amsterdam verhuizen. Het lijkt me daar leuker dan in deze wijk, die in al die jaren niet echt vooruit is gegaan."

Stedelijke Balanceerders verschillen erg in leeftijd, maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben het niet heel breed. Ze wonen alleen of eventueel samen met partner en jong kind in een huurwoning, in dichtbevolkte wijken midden in de stad in het Westen van Nederland. Ze vinden het leven niet altijd even makkelijk of spannend, maar maken er het beste van.

Stedelijke Balanceerders

Sedat is 32 jaar en woont in een flat op de eerste verdieping, vlak boven een Turkse kapsalon. “Ik ben in deze wijk opgegroeid. Eerst woonde ik samen met mijn vader, moeder en drie broers in een tussenwoning drie straten verderop; vier jaar geleden stond ik boven aan de wachtlijst en kon ik dit appartement huren. Het is niet helemaal mijn smaak: ik vind de keuken erg verouderd en ik baal aan de achterzijde van het uitzicht op alle schotels. Maar het is in elk geval een plek voor mezelf. Ik werk momenteel parttime als beveiligingsmedewerker en doe daarnaast wat ICT-cursussen. Het lijkt me leuk als ik daar straks in verder kan. Wie weet kan ik dan nog eens samen met mijn vriendin naar het centrum van Amsterdam verhuizen. Het lijkt me daar leuker dan in deze wijk, die in al die jaren niet echt vooruit is gegaan.”

Demografische kenmerken

De Stedelijke Balanceerders zijn meestal jonger dan 40 jaar, maar soms ook ouder. Ze zijn alleenstaand of samenwonend en hebben meestal geen kinderen. Anders is sprake van een nog jong gezin. Het inkomen verschilt sterk, maar is overwegend laag. Ze hebben meestal ook een lagere opleiding genoten. Op dit moment zijn ze student, zitten ze zonder baan of werken ze part-time. Ze doen veel met het openbaar vervoer of te voet. Soms staat een ouder, klein model auto voor de deur.

Hun appartement of eventueel simpele tussenwoning (maximaal 90 m²) huren de Stedelijke Balanceerders via een organisatie of particulier. Deze woningen zijn gebouwd na 1900 tot 1969 en vanbinnen niet altijd met de tijd meegegaan. Ze wonen dicht bij winkelcentra, scholen en sportverenigingen. Ze zitten dan ook in de dichtbevolkte wijken van Den Haag, Rotterdam, Schiedam, Amsterdam en Diemen.

Lifestyle

Hun tijd brengen de Stedelijke Balanceerders door op school of thuis. Hier ontspannen ze met vrienden en familie, zitten ze achter de computer en kijken ze films. Verder gaan ze vaak even de stad in; ze wonen er tenslotte middenin. Winkels waar je de Stedelijke Balanceerders vaak treft, zijn Footlocker, Van Haren en bijvoorbeeld de MediaMarkt. Af en toe bezoeken ze ook een studie- of beroepskeuzebeurs of bijvoorbeeld een dierentuin. Op vakantie gaan ze af en toe: naar familie in Oost-Europa, Turkije of Marokko bijvoorbeeld. Een vaste telefoonlijn hebben ze veelal niet. Lezen doen de Stedelijke Balanceerders niet echt, maar anders het gratis krantje Metro. De radio staat soms aan, meestal op regionale zenders. De televisie daarentegen is favoriet. Naast de commerciële Nederlandse tvzenders kijken ze ook veel naar Disney Channel, Comedy Central en muziekzenders zoals MTV. Het internetgebruik is niet opvallend. Wanneer ze internetten, chatten ze met vrienden, bekijken ze video’s of bellen ze met familie.

Mentaliteit

De Stedelijke Balanceerders hebben niet veel middelen te besteden en wonen niet in de allerbeste wijken. Toch zijn ze zelf gelukkig: ze willen wel iets van hun leven maken en onderhouden goede banden met buren en familie. Respect, beleefdheid en gehoorzaamheid zijn sleutelbegrippen; die krijgen ze ook al van jongs af aan mee. Ze stellen ook geen al te hoge eisen aan het leven; een gelukkig gezin en een iets grotere woning zijn al mooie wensen.

Subsegmenten

Segment B % Subsegment Beschrijving %
Stedelijke Balanceerders 3,3 B05 Jonge Stedelijke Huurders 1,0
B06 Beneden Modale Beginners 1,5
B07 Worstelende Stedelingen 0,8


Overige Whize Segmenten

A - Jonge Digitalen F - Kind en Carrière K - Elitaire Topklasse
B - Stedelijke Balanceerders G - Sociale Huurders L - Landelijk Leven
C - Samen Starten H - Rijpe Middenklasse M - Welverdiend Genieten
D - Goed Stadsleven I - Vrijheid en Ruimte N - Vergrijsde Eenvoud
E - Modale Koopgezinnen J - Gouden Rand