SEGMENT N

Vergrijsde Eenvoud

Whize Segment N - Vergrijsde Eenvoud
"Ik ben maar alleen. Mijn kinderen en kleinkinderen leven al hun eigen leven. Dat geeft niet hoor, ik weet me wel te vermaken."

De Vergrijsde Eenvoud is, zoals de naam al aangeeft, ouder dan 65 jaar en leeft eenvoudig. Veel middelen hebben ze niet, maar tijd des te meer. Sterker nog, een veelgehoorde uitspraak van deze mensen is: ’Ik heb meer dan genoeg vrije tijd’. Ze wonen veelal in een huurwoning van een woningcorporatie en hebben een dagbesteding zoals veel gepensioneerden: lezen, televisiekijken, een borrel drinken, van de kleinkinderen genieten, boodschappen doen en in beweging blijven. Ze stellen niet te veel eisen aan het leven.

Vergrijsde Eenvoud

Leentje (77) woont in een appartement waar zij veel vertoeft. “Ja, weet je, ik ben maar alleen. Mijn kinderen en kleinkinderen leven al hun eigen leven. Dat geeft niet hoor, ik weet me wel te vermaken. Ik luister graag naar de radio en volg een aantal programma’s op televisie. Verder ga ik nog wel eens bij mijn buurvrouw op bezoek en bel ik met de kleinkinderen. Ik zie ze niet zo vaak. Maar als ze komen, zorg ik dat ze goed worden verzorgd. Ik haal dan koekjes in huis; het dorpscentrum ligt op tien minuten lopen. Nou ben ik niet meer zo snel als vroeger, maar het is dan toch fijn om er even uit te zijn. Bovendien ken ik de bakker en de groenteboer bijvoorbeeld al jaren, ik kom hier al zo lang!”

Demografische kenmerken

De Vergrijsde Eenvoud is over het algemeen alleenstaand en 65 jaar en ouder, een groot deel zelfs 75 plus. Ze hebben geen kinderen of deze wonen niet meer thuis. Als ze kinderen hebben, zijn er ook vaak kleinkinderen. Het inkomen van de Vergrijsde Eenvoud is beneden modaal. Ze hebben een lage opleiding genoten en laaggeschoolde banen vervuld. Nu zijn ze met pensioen. De Vergrijsde Eenvoud heeft geen of hooguit één auto; af en toe laten ze ook een taxi voor de deur komen.

De Vergrijsde Eenvoud huurt meestal een naoorlogse woning via een organisatie in de goedkopere randgemeenten van grote steden, zoals Rijswijk, Appingedam, Vlaardingen, Sliedrecht en Zwijndrecht. Hier wonen ze in een klein huurappartement. Sommigen huren een iets ruimere tussenwoning of hoekwoning. De buurt kenmerkt zich door een functionele wijkopzet met voldoende woonruimte. Op loopafstand is een kleinschalig dorpscentrum voor de dagelijkse boodschappen en sociale praatjes.

Lifestyle

Het leven van de Vergrijsde Eenvoud is eenvoudig en sober. Ze hebben geen actieve dagbesteding, maar vinden het leuk om te puzzelen of bijvoorbeeld met een loterij mee te spelen. Verder gaan ze naar de apotheek of het postkantoor, halen ze hun boodschappen en zetten ze ’s middags het vlees voor die avond op. Ze geven hun geld vooral uit aan verzorging, waaronder incontinentiemateriaal en goede schoenen. Ook houden ze van een borrel aan het eind van de dag. Op vakantie gaan ze nauwelijks, in elk geval niet met het vliegtuig. De Vergrijsde Eenvoud komt de dagen ook door met het luisteren naar NPO Radio 5 en de regionale radio. Ook kijken ze graag naar de KRO-NRCV en laagdrempelige spelprogramma’s op televisie. Verder lezen ze af en toe een dagblad, meestal een regionale variant of anders het Nederlands Dagblad. In tijdschriften en internet zijn ze niet echt geïnteresseerd.

Mentaliteit

Voor de Vergrijsde Eenvoud is de wereld enorm veranderd vanaf hun jeugd. Toch hebben ze nooit enorme ambities gehad. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Ze leven zuinig, zijn gewend de eindjes aan elkaar te knopen en blijken snel tevreden. Ze verdiepen zich niet vaak in zaken als internet en mobiele telefoons. Doordat de leefwereld van deze groep mensen beperkt is, blijft de Vergrijsde Eenvoud ook graag op de hoogte van wat in de directe omgeving gebeurt.

Subsegmenten

Segment N % Subsegment Beschrijving %
Vergrijsde Eenvoud   9,9 N48 Gepensioneerde Alleenstaanden 2,9
N49 Samen Oud 3,3
N50 Bejaarde Aanleuners 3,7


Overige Whize Segmenten

A - Jonge Digitalen F - Kind en Carrière K - Elitaire Topklasse
B - Stedelijke Balanceerders G - Sociale Huurders L - Landelijk Leven
C - Samen Starten H - Rijpe Middenklasse M - Welverdiend Genieten
D - Goed Stadsleven I - Vrijheid en Ruimte N - Vergrijsde Eenvoud
E - Modale Koopgezinnen J - Gouden Rand