SEGMENT I

Vrijheid en Ruimte

Whize Segment I - Vrijheid en Ruimte
"We hebben hier alle ruimte en genieten erg van het vrije uitzicht op de weilanden."

De gezinnen van Vrijheid en Ruimte hebben het prima voor elkaar. De kinderen zijn vaak al uit de luiers, ze wonen in ruim opgezette gemeenten en ze bezitten een (half-)vrijstaande koopwoning. In de tuin staat een groot speeltoestel met een glijbaan en schommel, maar ook op straat is het redelijk rustig. Ruimte en vrijheid genoeg voor de kinderen om ongestoord te spelen, terwijl de ouders vanuit het keukenraam een oogje in het zeil houden.

Vrijheid en Ruimte

Nico (46) is dolblij met zijn uitgebouwde halfvrijstaande woning. “Mijn vrouw en ik zagen deze woning en waren meteen verkocht. De makelaar had al aangegeven dat er voldoende verbouwingsmogelijkheden waren; een kans die we met beide handen hebben aangegrepen. We hebben al onze woonwensen kunnen vervullen en een heerlijk huis voor ons gezin gecreëerd. De benedenverdieping hebben we helemaal opnieuw ingedeeld en daarmee een aparte speelkamer voor de kinderen gemaakt. Overigens had ik niet alleen interesse voor dit huis, maar ook voor de omgeving. We wonen zo prettig rustig, met aan de achterzijde uitzicht op de weilanden. Ik hoop dat we hier oud mogen worden.”

Demografische kenmerken

De ouders van Vrijheid en Ruimte zijn getrouwd en gemiddeld 40 tot 75 jaar oud. In het huishouden zijn vaak één tot drie kinderen aanwezig, meestal ouder dan 6 jaar. Het opleidingsniveau van de ouders is middelbaar tot hoog en ze werken full-time. Ze geven vaak leiding in de sector industrie of bouwnijverheid. Het inkomen varieert van modaal tot zeer goed; het kredietrisico is ver ondergemiddeld. Ze bezitten vaak twee auto’s.

Deze gezinnen wonen in gemoedelijke gemeenten met circa 10.000 inwoners, zoals Bellingwedde, Loppersum, Menameradiel, Dantumadiel en het Bildt. Hier bezitten ze een twee-onderéén-kapwoning of vrijstaande woning (minimaal 90 m²) in een weids opgezette omgeving. De bouwstijl is van voor de tweede wereldoorlog of juist van vrij recent. Grote winkelcentra zijn niet in de buurt, wel het kleinere dorpscentrum. Voor scholen en universiteiten moeten kinderen een stuk met de fiets of trein.

Lifestyle

Jaarlijks gaan de gezinnen van Vrijheid en Ruimte een aantal keer naar een pretpark of dierentuin. Ze hebben zelf ook huisdieren: van vissen tot honden. Verder houden ze van ritjes op de motor maken, sportwedstrijden van de kinderen kijken en klussen in en om het huis. Voor het doe-het-zelven koopt Vrijheid en Ruimte zowel nieuwe als tweedehands artikelen. Momenteel denken ze na over een nieuwe badkamer, maar ook over bijvoorbeeld de aanschaf van een stationwagon of MPV. Verder is voor de kinderen een jeugdspaarrekening afgesloten en voor henzelf doen ze aan bedrijfsparen. Casual kleding kopen de gezinnen van Vrijheid en Ruimte onder meer van Pall Mall en Brunotti. Eens per week eten ze frites met mayonaise of andere diepvriessnacks. Ze hebben geen bovenmatige interesse in media, maar kijken, lezen en luisteren evenveel als de gemiddelde Nederlander. Ze hebben een abonnement op een regionaal dagblad en wekelijks vallen ook de Kampeer & Caravan Kampioen, en bijvoorbeeld de Tina op de mat. De radio staat vaak op regionale omroepen en het televisiegebruik verschilt

Mentaliteit

Ze genieten van het leven, de ruimte en de vrijheid die ze hebben. Het zijn ook luxezoekers, hoewel een stabiele basis voor het gezin daarbij leidend is. Ze maken keuzes die hierop aansluiten en zorgen dan ook vooral voor een prettig gezinsleven. Ze nemen niet te veel risico, maar zorgen op korte en langere termijn voor de gewenste vrijheid en ruimte.

Subsegmenten

Segment I % Subsegment Beschrijving %
Vrijheid en Ruimte    8,5 I30 Grote Dorpsgezinnen 1,7
I31 Ruimwonende Families 2,2
I32 Doorpse Tweekappers 2,4
I33 Provinciale Ruimtegenieters 2,3


Overige Whize Segmenten

A - Jonge Digitalen F - Kind en Carrière K - Elitaire Topklasse
B - Stedelijke Balanceerders G - Sociale Huurders L - Landelijk Leven
C - Samen Starten H - Rijpe Middenklasse M - Welverdiend Genieten
D - Goed Stadsleven I - Vrijheid en Ruimte N - Vergrijsde Eenvoud
E - Modale Koopgezinnen J - Gouden Rand