SEGMENT M

Welverdiend Genieten

Whize Segment M - Welverdiend Genieten
"Ons hele leven hebben we hard gewerkt. Nu is het tijd om te genieten, dat beseffen we goed."

Het leven is goed voor de mensen van Welverdiend Genieten. Ze hebben het werkend bestaan achter zich gelaten, vullen stressloos hun dagen en hebben voldoende middelen gespaard om van hun vrije tijd te genieten. Ze wonen in een fijne en ruime woning, de kinderen zijn het huis uit en dat betekent dus doen waar ze zin in hebben: af en toe een museum bezoeken, lekker lezen, een lange fietstocht maken, op de kleinkinderen passen en soms er even tussenuit naar de zon.

Welverdiend Genieten

Tatjana (63) woont samen met haar man in een ruim nieuw appartement met eigen parkeerplaats. In de serre, die ’s zomers als balkon dient, staat een orchidee op tafel en aan de muur hangen foto’s van de kleinkinderen. “Ik zag er best tegenop toen mijn man stopte met werken; wat moesten we de hele dag samen doen? Inmiddels zou ik niet meer terugwillen. We genieten volop van onze tijd samen. Waar we onze dagen mee vullen? We pakken geregeld de auto met achterop de fietsen. Dan rijden we richting het strand, de Veluwe of juist de binnenstad van Amsterdam. Heerlijk om zo de omgeving te verkennen! We zijn ook geregeld in de bibliotheek te vinden, heerlijk om te ontspannen op de bank met een mooie roman en een borrel. En, we plannen leuke reisjes. Laatst hebben we nog een stedentrip gemaakt. Fijn hoor, die vrijheid.”

Demografische kenmerken

Welverdiend Genieten is 55 jaar en ouder en in de meeste gevallen gepensioneerd. Ze zijn getrouwd en hebben geen kinderen meer thuis, maar genieten wel volop van hun kleinkinderen. Ze hebben vaak een hoge opleiding genoten en waren werkzaam als manager of bijvoorbeeld ingenieur. Inmiddels krijgen ze een prima pensioen, er zit overwaarde op hun huis en ze hebben één of meer auto’s voor de deur staan. In sommige gevallen ook een caravan of camper.

Welverdiend Genieten is vooral te vinden in gemeenten als EdamVolendam, Bunnik, Landsmeer, Castricum en Zoeterwoude. Ze hebben hier een naoorlogse twee-onder-éénkapwoning of appartement (circa 91 m² en 135 m²). Het overgrote deel heeft een koopwoning met overwaarde, slechts een enkeling huurt van een organisatie of van een particulier. In de buurt zit een middelgroot winkelcentrum waar ze alles kunnen kopen. Een ideale afstand om even op de fiets naartoe te gaan.

Lifestyle

De mensen van Welverdiend Genieten komen iedere dag uitstekend door. Ze houden erg van puzzelen, lezen en gezellig koffiedrinken. Buitenshuis doen ze boodschappen en gaan ze bijvoorbeeld naar een klassiek concert of een beurs, zoals de 50PlusBeurs of de Kampeer- en Caravanbeurs. Welverdiend Genieten gaat namelijkgraag op vakantie. Zowel met de caravan naar Spanje als met het vliegtuig naar Turkije. Ook houden ze van een glaasje whisky, sherry of cognac op z’n tijd. Met hun vaste telefoon bellen ze geregeld naar de kinderen; hoe laat komen de kleinkinderen morgen ook alweer? Tot die tijd vermaken ze zich prima met de stadsbladen zoals het Leidsch Dagblad, AD Groene Hart en De Gooi- en Eemlander. Tijdschriften zijn zelfs nog geliefder. Welverdiend Genieten spendeert heel wat uurtjes aan bladen als de FietsActief en Plus Magazine. Ook kijken ze met regelmaat televisie. Voor actief internetgebruik hebben ze over het algemeen niet meer de leeftijd.

Mentaliteit

Ze hebben lang uitgekeken naar het moment dat ze met de VUT of pensioen konden gaan. Ze zijn van een zorgzame en betrokken generatie die altijd hard heeft gewerkt: gezin stichten, vijf dagen in de week aan de slag en een normaal uitgavenpatroon. Nu is het tijd om te genieten; ze hebben de leeftijd, ze hebben de middelen en dat beseffen ze ook. Ze kunnen het zich dan ook veroorloven om er oprecht van te genieten.

Subsegmenten

Segment M % Subsegment Beschrijving %
Welverdiend Genieten   8,2 M45 Actieve Emptynesters 3,3
M46 Tevreden Babyboomers 2,6
M47 Oudere Appartementgenieters 2,4


Overige Whize Segmenten

A - Jonge Digitalen F - Kind en Carrière K - Elitaire Topklasse
B - Stedelijke Balanceerders G - Sociale Huurders L - Landelijk Leven
C - Samen Starten H - Rijpe Middenklasse M - Welverdiend Genieten
D - Goed Stadsleven I - Vrijheid en Ruimte N - Vergrijsde Eenvoud
E - Modale Koopgezinnen J - Gouden Rand