Gezellige Emptynesters

"We hebben nu volop tijd voor onszelf om gezellige dingen te ondernemen. Lekker naar de Vakantiebeurs of de Huishoudbeurs bijvoorbeeld."

Gezellige Emptynesters

De kinderen zijn het huis uit en de agenda is niet meer gevuld met werk. Wel met vrijwilligerswerk, maar de Gezellige Emptynesters hebben geen vaste verplichtingen meer. Ze passen soms op de kleinkinderen en zijn ook vooral lekker aan het fietsen, tuinieren en op reis aan het gaan. Ze genieten van hun tijd samen nu hun gezondheid dat nog toelaat! Gezelligheid met een hoofdletter G.

Demografische kenmerken

De actieve 60-plussers van Gezellige Emptynesters wonen vaak samen, waarbij eventuele kinderen al het huis uit zijn. Ze hebben het rijk alleen en werken vaak ook niet meer. Na een lange dienstperiode in middelbare functies zijn ze nu met (pre) pensioen. Helemaal niets doen; dat is voor sommigen nog even wennen. Daarom zijn ze regelmatig actief als vrijwilliger in bijvoorbeeld de kerk, het wijkcentrum of naastgelegen verzorgingshuis. Ook hebben ze vaak een opa- of omadag. Ze hebben het niet bijzonder breed, maar omdat hun huis vaak al is afbetaald zijn er genoeg middelen om leuke dingen te doen!

Woonomgeving

Verhuizen doet deze groep liever niet meer; ze zitten gewoon goed. Ze hebben een rijtjeswoning met een al dan niet afbetaalde hypotheek en in sommige gevallen bezitten ze een twee-onder-een-kap. Veel ruimte hebben deze mensen niet nodig, dus met gemiddeld 125m² komen ze ruim uit. De woningwaarde ligt net boven de 3,5 ton en de woningen gebouwd in 1970-1989 liggen vooral in dorpen en kleine steden als Volendam, Landgraaf en Losser. De leefbaarheid in deze omgeving wordt als prima beoordeeld.

Lifestyle

Ze zitten niet stil, deze Gezellige Emptynesters. Naast wandelen, fietsen, fotograferen, tuinieren of tennissen gaan ze regelmatig lekker op reis. In de zomer kiezen ze graag voor een georganiseerde groepsreis via bijvoorbeeld TUI of trekken ze erop uit met de caravan. In de winter missen ze de zon en kiezen ze voor een korte overwintervakantie op de Canarische eilanden. Ze hebben naast oppassen op de kleinkinderen toch geen echte verplichtingen in Nederland. Voor de deur staat vaak een kleine nieuwe auto, bijvoorbeeld van betrouwbare merken als Toyota en Opel. In het schuurtje staat een (Elektrische) fiets. Daarmee hebben ze alle vrijheid om te gaan en te staan waar ze willen. Deze groep koopt producten als een kunstgebit, hoortoestel of bril. De leeftijd vraagt erom. Tegelijkertijd schaffen ze ook een tablet aan om toch een beetje bij te blijven. Vooral politiek, sport en actualiteiten spreekt ze aan. Voor nieuwe kleding shoppen ze toch echt alleen in de winkel, een gevestigde dames- of herenmodezaak.

Media

Deze groep heeft op tv en radio vaak Omroep MAX opstaan of één van de regionale zenders. Lezen? Jazeker: regionale dagbladen en bijvoorbeeld het magazine Fiets en de Kampioen. Nieuwe tips opdoen voor komende reisjes. Behalve af en toe een kaartje voor musical of theater bestellen Gezellige Emptynesters weinig online. Een smartphone hebben ze redelijk vaak, hoewel sommige ook gehecht zijn aan hun vaste telefoonlijn of een oude, niet te lastig hanteerbare mobiele telefoon met prepaid abonnement.

Mentaliteit

Deze groep voelt zich sterk verbonden met de directe leefomgeving en waardeert de informele relaties. Ze willen graag helpen en ondersteunen waar dat kan. Ze voelen een bepaalde mate van verantwoordelijkheid en zijn er ook trots op om Nederlander te zijn. Opvallend is dat de Gezellige Emptynesters een hoge mate aan informatiebehoefte hebben. Ze willen graag goed geïnformeerd zijn om die betrokkenheid te houden.