Plannen en Rennen

"We hebben een volle agenda ja. We zijn gewend in de hoogste versnelling te leven met ons werk, de kinderen, onze sporten en de vele sociale activiteiten."

Plannen en Rennen

Lunchpakketjes maken. De kinderen naar school brengen en halen. Sportkleding voor de middag klaarleggen. Ondertussen mails voor kantoor versturen. Het etentje met vrienden plannen in dat hippe restaurantje. Huiswerk nakijken. En alvast inkopen voor het verjaardagsfeestje van de jongste doen. Bij Plannen en Rennen is het altijd druk! Er zijn zoveel verplichtingen in het dagelijks leven, maar deze groep weet eigenlijk niet beter.

Demografische kenmerken

Deze stellen (gemiddeld 30 tot 55 jaar) met kinderen in alle leeftijden hebben een druk leven. Deze veelal tweeverdieners hebben meestal minimaal een hbo- of universitair diploma behaald en zijn een mooie carrière aan het maken. Met het oog op de kinderen werkt één van beiden vaak deeltijd. Plannen en Rennen werkt bijvoorbeeld in de financiële sector, als verloskundige of arts of als beleids-medewerker voor de gemeente. Het inkomen is dan ook ruim bovenmodaal.

Woonomgeving

Plannen en Rennen is al best vaak verhuisd: bij iedere levensfase komt weer een nieuwe, meer bijpassende woning in zicht. Nu vertoeven deze gezinnen vooral in een relatief nieuwe, gekochte rijtjeswoning, twee-onder-een-kapper of een vrijstaande woning van gemiddeld 5,6 ton. Ze kiezen daarbij voor een dorp of kleine stad, zodat alle voorzieningen wel in de buurt zijn. Te denken valt aan Vleuten, Pinacker-Nootdorp en Nieuw-Vennep. De groep is bijzonder tevreden over de leefbaarheid.

Lifestyle

Hollen of stilstaan? Bij dit segment is de lifestyle vooral te typeren door hollen. Het gezin voert allerlei sporten uit: voetballen, hockeyen en tennissen. Minstens één keer in de week trainen en dan ook nog de wedstrijden in het weekend. Als ze even geen werk, school of sport hebben, gaan ze vaak leuke dingen doen met elkaar of met vrienden. Van een bezoek aan de bioscoop, restaurant of een sportwedstrijd tot spelletjes doen aan de keukentafel of samen koekjes bakken. Ook gaan de gezinnen vaak op pad voor uitstapjes en vakanties. In de zomervakantie is een luxe vakantiehuisje in een Europees land ideaal en ook de wintersport wordt liever niet overgeslagen. Tussendoor staan nog leuke uitstapjes op de agenda naar bijvoorbeeld Avonturenpark Hellendoorn of Safaripark Beekse Bergen. Voor de deur staan minimaal twee auto’s, waaronder vaak een zakelijke leaseauto. Het merk Volkswagen is populair: ruim, praktisch en toch met status. In huis liggen meerdere smartphones en tablets: ideaal voor mailen, bellen, appen, de gezinsagenda en online kleding shoppen bij bijvoorbeeld Wehkamp, Zalando en Kleertjes.com.

Media

Bij deze gezinnen staat de radio vaak aan op de achtergrond; veelal gaat het om de commerciële muziek van Qmusic en Radio 538. Als de ouders een momentje voor zichzelf hebben kijken ze een serie op Netflix of slaan ze soms een tijdschrift open zoals WIJ of lezen ze artikelen van Ouders van Nu. Want hoe doen andere ouders dat toch: werken, leven en tegelijk hun kinderen goed opvoeden? Verder zitten ze veel op hun smartphone: even LinkedIn checken of online wat bestellingen plaatsen: van boodschappen tot schoenen, van games tot pizza. Ook houden ze graag hun beleggingen bij één van de grote banken in de gaten. In alle hectiek van het dagelijks bestaan biedt internet een hoop gemak waar Plannen en Rennen veel gebruik van maakt. Online aankopen, Netflix streamen, wat te eten bestellen ze doen het vaak.

Mentaliteit

Plannen en Rennen ervaart een continue tijds-druk door alle verplichtingen in het dagelijks leven. Ze weten soms niet beter en zien ook geen uitweg: wat moeten ze skippen om meer tijd te hebben? Alles is belangrijk en ze lijden aan de fear of missing out. Ondanks de drukte maken ze echter wel tijd vrij om gave aankopen te doen: ze vinden het fijn om de nieuwste smartphone te hebben of die kekke laarsjes op social media. Iets wat ze vervolgens ook graag uitdragen: zowel op het schoolplein als online.