Landelijke Vrijheid

"We zijn zo blij met dit vrije leven. We zouden niet aan de drukte van de stad kunnen wennen."

Landelijke Vrijheid

Uit het raam van hun vrijstaande woning kijken en vaak niets anders zien dan boerderijen, weilanden en ruim opgezette dorpen. De plattelandsmensen van Landelijke Vrijheid genieten er volop van. Niet de drukte van de stad, maar juist het rustige buitenleven spreekt ze aan. Ook in hun vrije tijd gaan ze graag de buitenlucht in: even paardrijden, wielrennen of aan de slag rond het huis.

Demografische kenmerken

De meeste mensen van Landelijke Vrijheid zijn tussen de 45 en 80 jaar. Een deel is alleenstaand, anderen wonen samen. Eventuele kinderen zijn er in alle leeftijden; sommige spelen nog tussen het hooi, andere rijden al op de trekker. De opleidingsachtergrond van dit segment verschilt sterk. Als de mensen nog werkzaam zijn, is dat vaak in de landbouw, bosbouw of visserij, als tuinder of veeteler of juist in de ambachtelijke beroepen. Ze werken dan bijvoorbeeld als schilder of hovenier. Opvallend is dat een groot deel een bedrijf aan huis heeft.

Woonomgeving

Landelijke Vrijheid heeft veelal een vooroorlogse, vrijstaande koopwoning met veel grond erom-heen. De woningwaarde verschilt enorm: van 3,5 tot 7,5 ton – dit is ook afhankelijk van de plaats waarin het huis staat. Dit segment woont bijvoorbeeld in plaatsen als Borger-Odoorn, Westerwolde, Aa en Hunze, Grootegast en Westerveld. Rustige woonomgevingen met veel groen en vrijheid, wat deze mensen bijzonder waarderen. Een deel woont hier al zijn hele leven en zou niet anders willen, een ander deel heeft er bewust voor gekozen om de drukte te ontvluchten. De leefbaarheid wordt dan ook als uitstekend beoordeeld.

Lifestyle

Landelijke Vrijheid is gewend om alle rust en ruimte te hebben en houdt erg van dieren, natuur en bijvoorbeeld klussen aan klassieke auto’s. Ook maken ze graag een ritje op de motor en houden ze het groen rond hun huis bij. Boodschappen halen ze wekelijks bij de dichtstbijzijnde supermarkt, zoals de betaalbare Aldi. Ze gaan af en toe naar het winkelcentrum in de buurt voor kleding, hoewel ze ook online hun bestellingen plaatsen of zelf kleding maken. Geliefde merken zijn in elk geval het wat stoerdere JeansOnline, Jack&Jones en Men At Work of bijvoorbeeld het comfortabele Promiss. Vanwege alle afstanden staan voor de deur vaak twee (tweedehands) auto’s, zoals een ruime Volkswagen. Een deel van dit segment heeft geld belegd. Als Landelijke Vrijheid op vakantie gaat, pakken ze vaak hun kampeerauto om in het buitenland de natuur op te kunnen zoeken. De bergen van Oostenrijk of Zwitserland roepen dat kenmerkende vrijheidsgevoel op. De jonge kinderen vinden het leuk om bijvoorbeeld een dagje naar Wildlands in Emmen te gaan; de tieners en pubers bezoeken graag een discotheek of sportwedstrijd. Voor hen lonkt het leven buiten het dorp.

Media

Wat gebeurt er met de bouwvergunning een gemeente verderop? Waar komen nieuwe winkels? En welk nieuw bedrijf is in de regio gevestigd? Of het nu gaat om kranten, radio of televisie: Landelijke Vrijheid is vooral geïnteresseerd in regionaal nieuws. Daarnaast slaat deze groep ook graag een magazine als Landleven en Buitenleven open. In huis is soms nog een vaste telefoonlijn aanwezig en op mobiel gebied hechten ze minder waarde aan het hebben van de nieuwste modellen. Weggooien is natuurlijk zonde en daarnaast zijn ze vaak zuinig, vandaar dat ze ook geregeld op Marktplaats.nl te vinden zijn.

Mentaliteit

Ze zijn door hun werk en omgeving betrokken bij milieuproblematiek en houden van ambacht en oorspronkelijkheid. Waar komen producten vandaan? Heeft de boer zich aan de regels gehouden? De mensen van Landelijke Vrijheid zijn sterk verbonden met hun directe leefomgeving en vinden het belangrijk om deze te behouden. Ze leiden een leven dat weinig van doen heeft met status en materie. Gezond de dag doorkomen is een stuk belangrijker.