Zorgeloos en Actief

"We hebben lang uitgekeken naar dit moment: de kinderen zijn het huis uit en onze zaak is verkocht. Nu hebben we alle tijd om lekker te genieten!"

Zorgeloos en Actief

Wat een onbezorgd leven leiden deze overwegend 50-plussers die nog midden in het leven staan. Ze zijn vaak al klaar met werken, beschikken over voldoende middelen, de kinderen zijn het huis uit en ze wonen in een fijn huis met inmiddels geen hoge kosten meer. Alle ingrediënten zijn aanwezig om heerlijk te genieten. Daarom gaan de mensen van Zorgeloos en Actief ook regelmatig op vakantie en houden ze van een rijk cultureel leven.

Demografische kenmerken

Deze actieve genieters zijn veelal de 50 gepasseerd en wonen overwegend samen. Als er kinderen zijn, dan wonen die inmiddels op zichzelf. De kostwinner is goed opgeleid, minimaal hbo- of universitair niveau. Sommige mensen van Zorgeloos en Actief werken nog; ze hebben dan een goede baan in het hoger management (financiële of IT-sector), werken als zelfstandig ondernemer of geven leiding aan minimaal twintig medewerkers. Een aanzienlijk deel is al met (pre)pensioen; een ander deel is rentenierend. Deze mensen zetten zich vaak op vrijwillige basis voor de samenleving in.

Woonomgeving

Zorgeloos en Actief heeft vaak een ruime koopwoning van gemiddeld 135m². Een rijtjeswoning, twee-onder-een-kapwoning of zelfs een vrijstaand huis van voor 1945 of juist relatief nieuw (na 1990). De woning is qua waarde bovengemiddeld en staat bijvoorbeeld in Bergen (NH), Soest of Oegstgeest. Kortom, de mensen van Zorgeloos en Actief wonen zowel in de kleinere dorpen als grote steden en zijn zeer tevreden over de leefbaarheid in hun omgeving.

Lifestyle

Golfen met vrienden, tennissen, een literaire lezing bijwonen, musea bezoeken, borrelen met de kinderen, een lange fietstocht maken of een klassiek concert bijwonen: Zorgeloos en Actief heeft genoeg ideeën om hun vrije tijd in te vullen. Ze sporten graag – niet alleen vanwege het sociale karakter, maar zeker ook met het oog op de gezondheid. Ook stapt deze groep op het vliegtuig of in de auto voor een (veelal georganiseerde) cultuurreis naar bijvoorbeeld Italië, Zwitserland, Frankrijk of Portugal. Heerlijk om daar ’s avonds uitgebreid te eten, iedere avond een fles wijn open te trekken en een sigaar op te steken. Winkelen doen deze mensen uitsluitend in de winkels zelf; online shoppen is niet aan ze besteed. Bovendien hebben ze alle tijd van de wereld om een Bijenkorf, Claudia Sträter of Gant-winkel te bezoeken. Voor hun dagelijkse, biologische boodschappen gaan ze bijvoorbeeld naar de plaatselijke verswinkel. Deze groep heeft vaak twee (nieuwe) auto’s, waaronder bijvoorbeeld een Volvo, op de oprit of in de garage staan. Vanwege hun welvaart verzekeren ze graag hun kostbaarheden en bijvoorbeeld hun boot. Ook houden ze hun beleggingen gezien hun pensioen nauwlettend in de gaten.

Media

Zorgeloos en Actief is hoger opgeleid en dat blijkt ook uit het mediagedrag. Op televisie kijkt deze groep graag naar een omroep als NPO3 met meer intellectuele programma’s. In de auto staat vaak NPO Radio 4 of Classic FM op. Het magazine naast het bed is natuurlijk National Geographic Traveler; gezien het reisgedrag van deze Segment ideaal om inspiratie op te doen. Als krant is NRC Handelsblad geliefd en verder wordt er veel op de smartphone of tablet gedaan. Van online boeken kopen tot de uitgaanstips in de gaten houden, even kijken wat de nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum is. Dit segment heeft vaak ook nog een vaste telefoonlijn.

Mentaliteit

Ze staan open en eerlijk in het leven, deze vijftigplussers van Zorgeloos en Actief. Ze hebben het nodige meegemaakt, maar zien dat de wereld dankzij technologische ontwikkelingen vooruitgaat. Daar plukken zij graag de vruchten van en hun leefsituatie laat dat ook toe; ze vinden het leuk en hebben de middelen om bepaalde luxeartikelen aan te schaffen. Deze mensen hebben oog voor hun naaste buren, maar ook voor wat er in de rest van het land gebeurt. Ze voelen een bepaalde verbondenheid die verder reikt dan de straat of gemeente.