Volks en Uitgesproken

"Het leven is gewoon goed; niks te klagen toch? Hoewel het in Den Haag natuurlijk wel anders kan als wij het voor zeggen hadden."

Volks en Uitgesproken

De mensen van Volks en Uitgesproken weten het altijd goed en geven hun mening ook graag. Zo moet het in Nederland en niet anders; vroeger ging het immers net zo. Dit segment woont en werkt relatief eenvoudig en weet dat er niet veel kansen zijn om hogerop te komen. Dat is ook prima; met gezellige buren en wat sociaal vertier op z’n tijd is het leven ook leuk.

Demografische kenmerken

De mensen van Volks en Uitgesproken zijn tussen de 18 en 65 jaar oud, met het zwaartepunt tussen de 45 en 60. Ze zijn zowel alleenstaand als samenwonend, overwegend zonder kinderen. Gezinnen komen wel voor, met kinderen uit alle leeftijden. De kostwinner heeft een beroepsgerichte vmbo-opleiding of een mbo-opleiding niveau 1 afgerond. Meestal werken ze bijvoorbeeld als chauffeur, automonteur, staalbewerker, bouwvakker of horecamedewerker. Het gaat om laaggeschoolde arbeid. Een deel van Volks en Uitgesproken zit zonder werk thuis. Door het relatief lage inkomen is er ondanks de toeslagen die ze vaak ontvangen wel eens moeite om een rekening te voldoen.

Woonomgeving

Dit segment bestaat vooral uit huurders. Ze wonen in allerlei soorten woningen, maar de goedkopere rijwoningen zijn duidelijk oververtegenwoordigd. Het gaat vaak om sociale woningbouw met een gemiddeld tot beneden gemiddeld woonoppervlak. De woningen dateren uit de naoorlogse periode 1945-1989 en hebben een woningwaarde tot 2,7 ton. De groep is tevreden over de leefomgeving. Volks en Uitgesproken is vooral te vinden in dorpen en kleine steden als Wageningen, Vaals, Den Helder en Eemsdelta.

Lifestyle

Bij Volks en Uitgesproken staat vaak een brommer of scooter voor de deur; ideaal voor naar het werk, het café of shoppen bij de goedkopere ketens als Bristol, Scapino, C&A of bijvoorbeeld H&M. Sporten doet deze groep nauwelijks; hooguit een spelletje darts of snooker in het wijkcentrum. Roken doen ze juist wel. Lekker ontspannend en vertrouwd. Op reis gaan ze niet echt; de huishoudportemonnee laat dat niet altijd toe en in de buurt is genoeg te doen. Een dagje Apenheul of pretpark is ook prima om met de (klein) kinderen in een schoolvakantie te bezoeken. Verder zit deze groep op een dag heel wat uren achter de televisie om films te kijken of achter de computer. Vooral om te gamen en online (kaart)spelletjes te spelen en ook soms om aanbiedingen te shoppen. Ze hebben verder een bovengemiddelde interesse in sportwagens en snelheid.

Media

Op de salontafel liggen de roddelbladen zoals de Privé en Story. Even lezen wat het Koningshuis deze week heeft gedaan en hoe het met de soapsterren is. Ook gratis kranten en nieuwssites zijn favoriet; toch op de hoogte blijven van wat er in Nederland gebeurt. De jongeren binnen Volks en Uitgesproken luisteren vooral SLAM! en FunX op de radio en kijken naar laagdrempelig vermaak op TLC. Ze gebruiken Snapchat voor hun social media en hebben diverse gameconsoles in huis liggen. Ze doen geregeld een internetaankoop, waarbij ze het liefst kiezen voor betalen achteraf.

Mentaliteit

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, is een uitspraak die bij Volks en Uitgesproken past. De gebaande paden betreden biedt veiligheid en houdt de wereld overzichtelijk. Iets waaraan deze groep best behoefte heeft in de huidige complexe tijd. Bovendien geloven de mensen in het noodlot en zijn zijsprongen dus niet nodig. Wat op je pad komt, komt op je pad. Ze denken daarbij graag vanuit het eigen referentiekader en vinden het soms rustgevend om iets minder slim over te komen dan ze werkelijk zijn. Dan wordt er ook niet zoveel van ze verwacht.